Lessen

Draagdoekadvies

Draagdoek

Je hebt tijdens je zwangerschap je baby bijna 10 maanden bij je gedragen. Je baby hoorde je hartslag en werd steeds gewiegd. Na de zwangerschap is het mogelijk om hetzelfde gevoel van geborgenheid je kind te laten ervaren doormiddel van het dragen in een draagdoek. Ook hier hoort je kind je hartslag, voelt je warmte, ruikt je en wordt bewogen.

Baby's vinden het heel fijn om veel gedragen te worden en dicht bij je te zijn. Hierdoor voelen ze zich veilig en worden rustig. Maar je wilt ook je handen vrij houden en iets in het huishouden doen. Met een draagdoek kun je de behoefte van je baby om gedragen te worden bevredigen, heb je je handen vrij en ontzie je je rug en armen van het tillen.

Je kunt je baby niet te veel ' verwennen' door je kind veel te dragen. Een baby kun je nooit te veel knuffelen en bij je hebben. Je kind heeft zelfs knuffeljes nodig, het is een levensbehoefte. In een draagdoek knuffel je je kind en heb je zelf bewegingsvrijheid.

Veel contact is ook goed voor het zenuwstelsel en immuunsysteem van je kind. Door het contact met je kind vermindert het stresshormoon adrenaline en wekt het 'knuffelhormoon' oxytocine op: een hormoon dat ervoor zorgt dat we ons gelukkig voelen en dat we in staat zijn om banden met anderen aan te gaan.

Oxytocine speelt zelfs een belangrijke rol in de hersenontwikkeling van baby's: het zorgt ervoor dat ze sociaal contact leren verbinden met gevoelens van rust en plezier. Daarnaast stimuleert het hormoon je melkproductie.

Jonge baby's liggen met opgetrokken beentjes in de kikkerhouding in de draagdoek. Deze houding is goed de ontwikkeling van de heupen en de rug. Door het wiegen in het draagdoek prikkel je het evenwichtsorgaan van je kind op een positieve manier.

Baby's hebben minder last van darmkrampjes en reflux en huilen minder naarmate ze meer in de draagdoek worden gedragen.

Maar op welke manier kun je je baby dragen? Er zijn inmiddels veel draagdoeken en draagzakken die je op verschillende manieren kunt gebruiken zoals het dragen op de buik en rug.

Individueel consult

Tijdens het eerste consult maak je kennis met de elastische draagdoek en een draagzak. Je leert het binden met een elastische draagdoek op de buik en voor- en nadelen van de verschillende manieren van dragen. Het eerste consult duurt ongeveer 1,5 uur. Ik neem een draagpop mee, waarmee je rustig kunt oefenen.

Bij een vervolgconsult leer je bijvoorbeeld het dragen met een niet elastisch draagdoek en hoe je je kind op de heup of rug kunt dragen. Als je andere wensen of vragen hebt, worden deze uiteraard beantwoord. Een vervolgconsult duurt ongeveer 1 uur, ook hierbij kun je gebruik maken van een draagpop om de nieuwe techniek te oefenen.

Groepsconsult

Bij een groepsconsult is het mogelijk om een doek of draagzak met korting te kopen. Ik heb twee draagpoppen ter beschikking, waarmee jullie kunnen oefenen. Een groepsconsult duurt ongeveer 2 uur.

Je kunt een consult individueel boeken en krijgt dan een-op-een les, maar het is ook mogelijk om een consult met een groep te boeken. Een draagconsult is ook een leuk kraamcadeau!!

Bekijk hier de tarieven.